ŽivljenjepisJurij Mikuletič se je rodil 21.11.1955 v Ajdovščini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu, Leta 1982 pa diplomiral na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za veterino.

Risati in slikati je začel že zelo zgodaj, kot 4 letni deček pa je že imel objavljene prve risbe v Pionirskem listu. Vse, kar se mu je najbolj vtisnilo v spomin na Babičini kmetiji, kjer je preživljal veliko časa v otroštvu ter na lovskih pohodih z očetom je z izrazitim realizmom zabeležil z risbo, saj pisati še ni znal. Zato ni nič čudnega, da je želel živali poznati tudi od znotraj in postal veterinar. V svojem celo - življenjskem ustvarjanju je ustvaril zelo velik opus del, od najmanjših ilustracij za brošure, vodnike in priročnike, revijalne ilustracije v domovini in tujini, ilustracije v učbenikih, osnutke za plakete, značke, nalepke, embleme, priznanja in praporje, plakate, prospekte, slovenske poštne znamke z različnimi tematikami, koledarje doma in v tujini (Hamburg) itd. Eno izmed njegovih najbolj znanih del je njegova monografija Jurij in divje živali, ki je izšla leta 1993 pri založbi Lipa v Kopru. Njegova poteza je živa in pripovedna, korektna a hkrati naravna. Vse, kar je v naravi lahko doživimo v Jurijevih risbah. Podobe pred nami živijo, gibljejo se kljub svoji dvodimenzionalnosti. Umetnik upodablja življenje, skozi svoja dela se najbolj čuti njegova velika ljubezen in spoštovanje do živali.

Razstavljal je že po celotni Sloveniji, v tujini pa vse od Udin, Trsta, Belluna, Pavie, Milana, Hamburga in Aoste, v Pragi in Capetownu. Poleg številnih slovenskih priznanj kot na primer Bronasto, srebrno in zlato plaketo revije Lovec je v sosednji Italiji prejel Malo in Veliko plaketo Diana, Sprejet je bil v Red lovskih slikarjev Deutsches Jagd und Fischereimuseum iz Munchna ter prejel častitljivo nagrado Mednarodnega sveta za lov in ohranitev divjadi (CIC) v Parizu.


Kontakt


 
 
 
Jurij Mikuletič Avtorji